Арахіс – перспективна культура для українських фермерів
В Україні арахіс почали вирощувати ще у другій половині ХІХ століття. У Одеському ботанічному саду в 1825 році була висаджена пробна партія цієї культури, яка успішно прижилася, і її почали вирощувати на півдні України.
Про це пише ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.
У світі істує тисячі сортів арахісу, але найпопулярнішими є Спеніш, Раннер, Вірджинія та Валенсія. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення на території України на 2019 рік, станом на 19 серпня 2019 року в наявності є три сорти арахісу.
Арахіс найчастіше вирощують для отримання з його насіння рослинної харчової олії. Насіння арахісу містить 40-60% олії і 20-37% білка (за його вмістом арахіс поступається лише сої). У складі арахісу також багато мінеральних речовин (натрій, калій, кальцій, фосфор, залізо) та вітамінів (В1, В2, РР, D). Шляхом холодного пресування з арахісу отримують вищі сорти майже безбарвної олії. Нижчі сорти олії йдуть на миловаріння.
Читайте також: Ринок горіхів: горизонти зростання
Макуха та вся надземна частина арахісу слугує хорошим білковим кормом для домашньої худоби. Стулки бобів використовують як мульчуючий матеріал для поліпшення складу ґрунтів, як підстилку в птахівництві і в будівництві (для створення деревно-стружкових плит), для виробництва упаковки.
Лушпиння, яке залишається після очищення арахісового насіння, застосовують як паливо та для виготовлення ізоляційних матеріалів. Також, як просапна культура, арахіс сприяє очищенню полів від бур’янів, а як зернобобова – при обробці насіння нітрагіном підвищує родючість ґрунту за рахунок засвоєння біологічного азоту повітря і післяжнивних кореневих залишків.