Через високі температури фермер з Одещини втратив до 80% свого врожаю кукурудзи.

Через аномальну й тривалу спеку підприємство на Одещині втратило близько 80% урожаю кукурудзи та до 50% урожаю соняшнику, повідомив головний агроном господарства Василь Небога.
 
Загалом у господарстві під кукурудзою зайнято 440 га, а під соняшником — 1700 га.
 
«Останній дощ у нас був 14 червня, після чого денні температури трималися в межах 40-42°C, іноді досягаючи 46°C, температура ґрунту піднімалася до 70-73°C, а вологість повітря була 20-22%. За цей місяць рослини просто згоріли, хоча нетипово дощова весна давала надію на гарний урожай», — зазначив Василь Небога.
 
За його словами, з 1 березня по 14 червня в регіоні випало 183 мм опадів, що є дуже добрим показником для півдня Одещини. У господарстві планували зібрати щонайменше 3 т/га соняшнику, а тепер, за найкращими прогнозами, очікують зібрати хоча б 1,5 т/га.
 
«Для півдня Одещини посуха — звичне явище. Негативний вплив дефіциту опадів на сільгоспкультури частково можна нівелювати підбором сортів та гібридів, заходами для збереження вологи, такими як мінімізація обробітку ґрунту, робота з пожнивними рештками тощо. Проте від аномальної спеки, що тривала понад місяць, захистити рослини практично неможливо», — додав агроном.
 

До слова, за даними фахівців Укргідрометцентру...

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua