Чи доцільна для дрібного фермера автоматизація елеватора — пояснення експерта

Великі і середні елеватори вже давно зрозуміли, що автоматизація допомагає чітко та швидко виконувати поставлені задачі, дає змогу контролювати своїх працівників і взагалі є фактором, який покращує економічний стан роботи підприємства. Про це розповів начальник відділу автоматизації та електропостачання KMZ Industries Микола Чешихін в матеріалі «Із контролера однієї сушарки можна керувати двома-трьома елеваторами, що стоять поряд» на Elevatorist.com.

«За допомогою автоматизованої системи ви можете швидше аналізувати ситуацію, яка у вас на елеваторі, виявляти помилки, запобігати аваріям і швидше перевантажувати чи відправляти на доробку продукт, ніж ви б робили це вручну. Тобто ви бачите перед собою на моніторі всю ситуацію, яка складається на об'єкті і 70-80% рішень по роботі із обладнанням приймає програмне забезпечення. Звичайно, є частина рішень, які безпосередньо має виконувати оператор самостійно», — пояснив експерт.

За його словами, до дрібних фермерів теж поступово доходить хвиля автоматизації елеваторів, особливо коли керувати бізнесом (а це зазвичай родинна справа) приходить молоде покоління. Він додав, що останні кілька років зросла кількість клієнтів із невеликих фермерів, які поетапно будують свої елеватори.

«Звісно є й ті, хто поки не вважає за доцільне автоматизувати свої зерносховища. Але із кожним підвищенням ціни на електроенергію для підприємців кількість тих, хто бажає оптимізувати технологічний процес, збільшується. І автоматизація процесів отримує ще один аргумент на свою користь», — розповів Микола Чешихін.

Він додав, що за допомогою програмного забезпечення елеватор може зробити аналіз роботи обладнання і побачити, де можна оптимізуватись, щоб зекономити в день, наприклад, тисячу кіловат. 

«Наша програма проводить облік мотогодин обладнання на постійній основі. По кожному механізму ведеться облік перевантаженого зерна, тому можна виявити всі простої, неполадки і все інше. Тобто можна прорахувати, як обладнання навантажити на повну потужність, щоб оптимізувати процес і не працювати вхолосту», — пояснив начальник відділу автоматизації та електропостачання KMZ Industries.

Якщо розглядати на прикладі, то програма дає змогу бачити, скільки пропрацювали норії чи конвеєри на вашому елеваторі та скільки тонн зерна за цей час вони перевалили. Програмне забезпечення робить звірку: норія продуктивністю 175 т/годину пропрацювала 2 години, зерна за цей час транспортувала 20 т, ефективність дуже мала. 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua