До кінця липня ціна на дизельне пальне зросте на 5 грн/л — прогноз

Перший віцепрем'єр-міністр–міністр економіки України Юлія Свириденко прогнозує, що роздрібна ціна на дизельне пальне протягом місяця збільшиться на 5 грн/л, на бензин — на 7-8 грн/л.

«Ми бачимо і прогнозуємо разом з операторами АЗС, що на кінець липня зростання буде на 5 грн на дизпальне і 7-8 грн — на бензин», — сказала вона.

Юлія Свириденко уточнила, що арифметично повернення на довоєнний рівень акцизів на моторне паливо і підвищення ПДВ на нього може призвести до зростання ціни на ДП на суму до 8 грн/літр, на бензин — до 11 грн/літр. Водночас накопичені запаси пального і відсутність дефіциту не повинні призвести до різкого зростання цін.

«Ми бачимо, що не буде різкого зростання ціни. Є кілька чинників: немає дефіциту, є запаси, ринок у Європі залитий ресурсом, тому різких стрибків не буде. Багато, звісно, залежить від цінової кон'юнктури у світі, але на сьогодні ми не очікуємо різких коливань», — додала вона.

Як пише Kurkul.com на основі даних моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи «А-95», від кінця червня до 4 липня середня ціна на ДП в Україні зросла з 43,4 грн/л до 46,15 грн/л. Найвищу ціну як і попереднього місяця фіксують на Донеччині — 49,41 грн/л, найнижчу на Закарпатті — 45,17 грн/л. 

За звітний період найбільше ціна на дизельне пальне зросла на Запоріжжі — майже на 4 грн/л.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua