На Кіровоградщині планують засіяти рекордні площі соняшника

Аграрії Кіровоградщини у 2024 році планують встановити рекорд з посіву соняшника — 661 тис. га. З часів незалежності України це рекордна кількість площі. Про це розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

До цього найбільші посіви в регіоні становили 530-570 тис. га.

Як зазначила очільниця департаменту, на збільшення посівів вплинуло те, що нині соняшник має ринок збуту на внутрішньому ринку і є рентабельнішим, ніж зернові та кукурудза.

«На соняшник зараз є ціна. Активно переробляється на соняшникову олію, на шрот, його можна здавати на переробні підприємства області й України, він експортується і продається на внутрішньому ринку. Рентабельність на соняшник торік була 70%», — пояснила Валерія Фурманова.

Також вона зазначила, що окремі господарства області вже почали засівати соняшник.

«Великим плюсом є те, що соняшник можна здавати прямо тут на переробні підприємства. На сьогодні ми маємо потужності для переробки соняшника 2,2 мільйона тонн, а щорічне виробництво при цьому — півтора мільйона тонн», — пояснила очільниця департаменту.

Загалом у 2024 році планується посіяти в області 387,6 тис. га ярих зернових культур, з яких більшість складе кукурудза.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua