Опубліковано звіт щодо фітосанітарного стану посівів озимих культур

Різке коливання нічних та денних температур протягом третьої декади березня, випадання дощу та мокрого снігу, вранішні приморозки стримували розвиток та поширення шкідливих організмів у посівах озимих зернових та ріпаку. Про це йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Водночас в Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській та Черкаській областях в озимині продовжується живлення личинок хлібної жужелиці. Шкідником пошкоджено 2-6% рослин (локальні осередки). 

За прохолодної погоди звітного періоду злакові блішкицикадки мляво заселяли та пошкоджували посіви озимих зернових культур. У південних та центральних областях відбувається живлення гусениць старших віків озимої совки. У Степу на 3-35% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, піщаним мідляком пошкоджено до 2% рослин.

У Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі. Надалі за прогрівання листяної підстилки до 10-12ºС повсюди клопи переміщуватимуться на її поверхню. Наразі прогнозується ранній початок заселення посівів фітофагом.

Скрізь на 4-32% обстежених площ озимих пшениці, ячменю, жита відмічається ураження рослин борошнистою росою та септоріозом (Київська обл.), 2-6% рослин гельмінтоспоріозом та бурою листковою іржею, 2-7% рослин кореневими гнилями. У Львівській та Тернопільській областях снігова пліснява розвивається на 2-15% фізіологічно ослаблених рослинах, особливо у місцях пониженого рельєфу.

Рослини озимого ріпаку заселяють та слабко пошкоджують прихованохоботники (стебловий ріпаковий, великий ріпаковий), подекуди піщаний мідляк, капустяна мільріпаковий листоїд. У господарствах Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Львівської, Миколаївської, Одеської та Черкаської областей хрестоцвітими блішками пошкоджено 1-4%.

На 4-42% обстежених площ ріпаку 10-15% рослин (Житомирська, Київська, Черкаська обл.) хворіє на пероноспорозальтернаріозфомозснігову плісняву, білу плямистість, бактеріоз коренів.

У господарствах Миколаївської області посіви озимого гороху заселяють жуки піщаного мідяка, бульбочкові довгоносики, які пошкодили у слабкому ступені до 1% рослин на 10-20% обстежених площ. 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua