Робота зернового коридору під загрозою — Мінінфраструктури

Російська сторона 17 квітня знову заблокувала інспекції суден в територіальних водах Туреччини. У Києві сподіваються, що ООН та Туреччина вплинуть на ситуацію.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як зазначається, з 10 квітня російська сторона в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують їх власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що, як наголошують у міністерстві, повністю протирічить умовам ініціативи та неприйнятно для України. 

«В результаті вже вдруге за 9 місяців роботи зернового коридору не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування «Зернової ініціативи», — йдеться у повідомленні.

Як повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк, в протоці Босфор знаходиться понад 50 кораблів, які перевозять агропродукцію з України в рамках зернової угоди. Їх прохід до Чорного моря блокує росія.

«Зараз понад 50 кораблів чекають у протоці Босфор на дозвіл відправитися в українські порти, щоб завантажити зерно, яке піде на харчування тих, хто його потребує. росія намагається задушити українську економіку і сповільнити потік продовольства замість того, щоб дотримуватися умов угоди», — підкреслила вона.

Тим часом сьогодні, 18 квітня, віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков на запрошення турецького міністра оборони Хулусі Акара відвідає Туреччину.

Під час візиту сторони обговорять «зернову угоду», яку намагається зірвати росія, блокуючи інспекції суден в територіальних водах Туреччини.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua