Що ховається під шкаралупою насіння “сірого” ринку в Україні
Попри чутки про дефіцит певного насіння, Україна наразі забезпечена ним на всі 100%. Однак проблем додають так звані “чорний” і “сірий” ринки, розповіла в інтерв’ю Аgronews виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзана Григоренко.
– Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація, що наразі насіння деяких овочів, особливо з так званого “борщового набору” в Україні важко придбати – все давно зарезервували. Це насправді так?
– Інформація про відсутність насіння деяких овочів, не відповідає дійсності. Насіння є – було б бажання його купувати. Сьогодні в Україні представлені та офіційно працюють найкращі постачальники насіння овочів, РійкЦваан Україна, Енза Заден, Клоз, Нунемс, Сингента, Бейо та інші.
Усі вони відкриті та мають українські веб-сайти з інформацією про свої продукти і регіональних представників. Тим паче насіння сертифіковане, з перевіреними показниками схожості та професійним супроводом від оригінальних перевірених постачальників.
– Чи дорожчає наразі насіння, враховуючи тенденцію до загального подорожчання, і не тільки продуктів харчування?
– В цілому ціни та затрати зростають об’єктивно, але це по всім матеріально-технічним ресурсам, які традиційно затребувані напередодні посівної.
Збільшення витрат на 1 га залежить від збільшення вартості оренди землі (паю), витрат на МТР (насіння, засоби захисту, добрива, може коливатися ціна на паливо, що обумовлено впливом таких чинників, як сезонність і курс).
В цілому витрати зростуть на 10-15%. Більш критично це у 2019 році – добрива зросли на 20% (азотні), а комплексні – до 30%. Однак наразі забезпеченість насінням на 100%.
– А чи існує в Україні таке насіння, яке надзвичайно користується попитом?
– Як такого, надзвичайного насіння немає, яке б вирішило питання для аграрія без застосування цілісної технології.
Однак закони маркетингу не відмінялися. Попит створює пропозицію від постачальника, чи виробника.
– Україна досі залежить від імпорту насіння?
– Сорти іноземної селекції стабільно і вдало уже давно вирощуються та виробляються в Україні. По тій же кукурудзі – це одна з основних ярих культур.
Є запит на насіння соняшника і збільшується саме на іноземну селекцію, тут класичний імпорт покриває потребу більше ніж на половину.
Це пов’язано з тим, що є тенденція до зростання площ під високоолеїновим соняшником. Іноземна селекція орієнтована на світові товарні тренди, тому швидше і якісніше реагує та офіційно реєструє такі сорти щоб комерціалізувати на ринку.
Найближчим часом ростимуть площі під соняшником і олійними культурами. Східна і Південна Україна – це гібриди соняшнику під технологію Евролайтинг (Кліарфілд) або під технологію ЕкспресСан, тобто гібриди стійкі при обробітку до діючої речовини трибенурон-метил (у гербіцидних препаратах) Зберігається проблема рас вовчка і їх еволюція, тому гібриди вже пропонують з генетично закріпленими ознаками стійкості до рас вовчка.
– Пресловутий “сірий” ринок насіння. Ходять чутки, що в Україні його частка складає чи не третину? Наскільки це шкодить як аграріям, так і державі? І яке насіння найчастіше потрапляє до цієї категорії?
– “Сірий” ринок є. Але слід розуміти, що існує він окремо ще й від так званого “чорного”.
Для початку про “сірий” ринок насіння. Це той випадок, коли купівля так званого насіння “напряму з Нідерландів” чи з інших країн, зокрема і через інтернет-ресурси, мають пояснення, що насіння та якість ті самі, але “дешевше”, тому що – без посередника.
Однак індустрія насіння давно перейшла на бізнес-модель, коли великі міжнародні гравці насіння відкрили власні українські компанії і супроводжують свої продажі і ціна на продукцію на “чорний” і “сірий” імпорт не може бути нижчою ніж ціна офіційного представника. Наголошую на цьому моменті.
На жаль, ми часто зустрічаємося з думкою, до того ж не тільки у пересічних громадян, що контрабанда – це такий самий товар, що пропонують офіційні представники в Україні, і тільки ціна нижча, бо без посередників, та без сплати зайвих мита і податків.
У даному випадку ніхто не враховує, що гарантій в Україні ніхто не надає і не забезпечує професійний супровід.
Виробник уже ризикує та має наслідки від такої купівлі:
– відсутність офіційної сертифікації, що підтверджує якісні показники;
– незабезпеченість супровідною документацією, неправильне рекомендації по висіву, нормам, строкам;
– відсутність гарантійного обслуговування;
– насіння, яке неофіційно завозиться до України, часто вже має приховані недоліки, викликані, наприклад, невідповідними умовами зберігання, і тому подібне…
– Настав той час, коли надзвичайно актуальні питання щодо насіння овочів. Чому зараз надають перевагу українські фермери?
– Сьогодні більшість фермерів та інші споживачі, обирають саме гібриди (стосується таких культур, як помідор, огірок диня, інші), через їх високу продуктивність та те, що з їх допомогою можна отримати дійсно високі врожаї. При купівлі насіння гібрида, є лише F1.
Насіння з позначками F2 та F3 не дасть результату та очікуваних показників, тому що насіння гібриду не проявляє свої якості у другому і наступних поколіннях. На жаль, інших поколінь з урожаю гібридів не буває.
Якщо ви посієте насіння, отримане від гібриду, то зросте у вас “не зрозуміло що”, але ніяк не той же гібрид. У другому поколінні “самозбірне” насіння з отриманого від гібриду урожаю не зможе дати ні врожаю, і не проявить своїх товарних якостей, такого не буває, хіба бур’яни…