Соя витісняє кукурудзу на українських полях

За прогнозом Мінагрополітики цьогоріч українські аграрії планують на 130 тис. га зменшити посіви кукурудзи. На таке рішення аграріїв вплинула торішня відсутність ціни та проблеми зі збором врожаю.

Про це йдеться у спецпроєкті «Посівна 2024: плануємо не прибутки, а вижити на ринку» на Kurkul.com.

Тож, чим аграрії планують замінити кукурудзу?

Директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець зазначив, що зі спілкування з господарствами помітна тенденція до зростання площ сої. У багатьох випадках соя витісняє кукурудзу. 

«Ми бачимо висхідні тенденції площ сої вже кілька сезонів поспіль. На скільки саме зростуть площі цього року — важко спрогнозувати. Ми спілкуємося з партнерами, а це і невеличкі господарства, і великі агрохолдинги — всі вони, де є соєвий пояс, будуть збільшувати площі під сою. Очевидно, це може вплинути на внутрішній ринок. Крім того, важко прогнозувати, як поводитимуться інші ринки, бо вартість  в Україні залежить від світових цін», — зазначив він. 

Керівниця підрозділу аграрних ринків та продуктів переробки «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко зауважила, що хорошою альтернативою для українських аграріїв міг би стати горох. Але для цього потрібні успішні переговори з Китаєм.

«Ви подивіться на росію, яка вже домовилася про експорт свого гороху до Китаю. Там виробництво зараз б’є рекорди. Тому якщо перемовини будуть позитивними, то площі під горохом зростуть і у нас», — зазначила вона.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua