Тільки кожне двадцяте вирощене в Україні яблуко потрапляє на експорт та приносить валютну виручку країні. Про це на вебінарі «Непереможений ЄС: досягнення та провали українських виробників плодоовочевої продукції на ринку розвинутих країн» розповіла аналітик гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман.
За словами фахівця, зростає частка нових ринків збуту — країни Близького Сходу та ЄС. При цьому загалом Україна експортує приблизно 4-5% яблук, які вирощує за рік.
Для порівняння, поляки експортують 20-25% всього обсягу яблук.

«Для них було дуже болючим закриття російського ринку, адже з 4,5 млн т яблук вони експортували приблизно 1 млн т, серед яких 700 тис. т — до Росії. Тому їм потрібно було перерозподілити експорт. Тож за останні 5 років поляки суттєво зросли (в 10 разів) у напрямку Єгипту і продовжують зростати в напрямку азійських ринків», — розповіла Тетяна Гетьман