У 2016 році збільшиться собівартість усіх видів агропродукції
29.11.2016 17:11
Згідно з розрахунками, які провели науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» за власною методикою, 2016 року збільшиться повна собівартість усіх видів агропродукції, крім сої.
За його словами, серед сільськогосподарських культур найбільше - в 1,9 разу - порівняно з 2015 роком підвищиться собівартість сорго - до 427,2 грн/ц. Собівартість решти збільшиться в межах 10-30%.
За розрахунками науковців, зростання собівартості зернових прогнозується в середньому, на рівні 13,9% проти минулого року.
Серед зернових культур найбільше - в 1,3 разу - проти рівня 2015 року зросте собівартість проса - до 268,7 грн/ц та гречки - до 554,2 грн/ц.
На 10-17% прогнозується зростання собівартості гороху - до 390,2 грн/ц (+16,6%), рису - до 453,2 грн/ц (+15,9%), кукурудзи - до 228,1 грн/ц (+14,8%), пшениці - до 230 грн/ц (+11,8%), а також ячменю - до 228,8 грн/ц (+10,2%).
Собівартість жита зросте значно менше - на 9,4% - і очікується на рівні 230 грн/ц, а вівса - лише на 7,5% до 181,8 грн/ц.
За розрахунками науковців, серед олійних культур найбільше зросте собівартість ріпаку - на 29,8% (665,9 грн/ц). Собівартість соняшника збільшиться на 20,8% і становитиме 508,0 грн/ц. Водночас собівартість сої зменшиться проти 2015 року на 0,3% - до 533,1 грн/ц.
Виробництво цукрових буряків подорожчає на 27,4% і становитиме 261,4 грн/ц.
Собівартість овочів відкритого ґрунту збільшиться на 26,7% - до 212,7 грн/ц, а овочів закритого ґрунту - на 19,8% і становитиме 1385,0 грн/ц.
Собівартість картоплі зросте на 29,1% - до 261,4 грн/ц.
Майже на третину збільшиться собівартість винограду (+28,2%) - до рівня 412,5 грн/ц.
Виробництво баштанних продовольчих культур подорожчає на 21,7% і становитиме 149,8 грн/ц.
Менше збільшиться собівартість плодів та ягід (+10,8%). Вона складе відповідно 389,9 грн/ц та 1395,4 грн/ц відповідно.
Собівартість хмелю збільшиться на 15,0% - до 8745,0 грн/ц.
За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, виробництво продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах зросте по всіх позиціях - в межах 10-18%.
Найбільший рівень зростання собівартості - 18% - очікується при виробництві яєць - 1017,5 грн/тис. шт., а також приросту живої ваги свиней (до 2583,1 грн/ц).
Прогнозується, що собівартість приросту кіз та овець зросте на 13%, великої рогатої худоби - на 11,6%, птиці - на 10,7%.
Виробництво вовни подорожчає на 14,3% - до 4254,9 грн/ц.
Собівартість молока зросте на 12,9% порівняно з 2015 роком - до 445,7 грн/ц.
"Зростання собівартості призводить до зниження рентабельності виробництва продукції сільського господарства", - зауважив Юрій Лупенко.
|
https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6712-u-2016-rotsi-zbilshytsia-sobivartist-usikh-vydiv-agroproduktsiii.html