За даними Держстату, у період з січня по жовтень 2019 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки понад 3 032 тонни свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе та іншого м’яса риб на $18,7 млн. Це на 25,7% більше, ніж у 2018 році, повідомляє Держрибагентство.
Так, 95% всього експорту українського свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе (у грошовому вимірі) припало на країни Європи (понад $17,8 млн). До держав СНД поставлено 4% продукції на $784 тис. та країн Азії – 1% на $159 тис.
Найбільшим покупцем українського свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе стала Данія – 1261,3 тонни на $6,36 млн. Також серед лідерів: Німеччина – 903 тонни на 6,35 млн, Франція – 407 тонн на $3,16 млн, Нідерланди – 90,6 тонн на $583,4 тис. та Угорщина – 74,5 тонн на $510,1 тис.
У розрізі товарних позицій за 10 місяців 2019 року найбільше експортовано такого свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе (в абсолютному вимірі):
- лосося тихоокеанського (нерка, горбуша, кета, чавича, кижуч, сима, форель Біва), атлантичного та дунайського – 1 218 тонн на $9,5 млн;
- тріски – 984 тонни на $4,7 млн;
- сайди – 57 тонн на $132,4 тис.;
- сома – 55 тонн на $239,3 тис.;
- форелі – 48 тонн на $327,5 тис.;
- пікши – 36 тонн на $162,6 тис.
Нагадаємо, за підсумками 11 місяців 2019 року в Україні вироблено 9 285 тонн риби морської замороженої нерозібраної. Це на 19,7 % більше, ніж за аналогічний період минулого року