Українські річкові порти можуть стати альтернативою зерновому коридору — Марчук

Держава Україна та аграрії працюють над тим, щоб «зерновий коридор» мав альтернативу, зокрема — триває розвиток українських річкових портів.

Про це розповів заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук, пише hromadske.radio.

«І держава Україна, і аграрії працюють над тим, щоб на противагу «зерновому коридору» задіювати альтернативні шляхи. Це мається на увазі використовувати коридори солідарності: і не лише сухопутним маршрутом, тобто не лише залізницею та автошляхи, а зараз ми робимо ставку на розвиток малих портів через річки. Зокрема через Дунай. Тому що потенціал там, як показала практика, досить високий. Яскравий приклад цьому у цифрах — за травень через порти Дунаю експортували близько 3 мільйонів тонн зернових, ці об’єми навіть перевищили кількість зерна, яке йшло того місяця Чорним морем», — пояснив він.

На думку Дениса Марчука, потенціал з вивезення зерна через річкові порти є.

«Це можна зробити шляхом покращення інфраструктури прийому вантажів безпосередньо у річкових портах на території України. Зараз також тривають перемовини з нашими румунськими партнерами, щоб була можливість углибити гирло ріки Дунай — Бистра. Внаслідок углиблення цього гирла ми матимемо можливість збільшити потік глибоководних суден, які можуть перевозити більше зерна. Так кількість вивезеного зерна буде збільшуватися, а логістика — дешевшати», — додав експерт. 

Нагадаємо, Уряд України спільно з учасниками зернового ринку розробили низку альтернативних стратегій, які дадуть змогу продовжити експорт зернових культур у разі припинення роботи «зернового коридору».

Також в держбюджеті на 2023 рік передбачено 20 млрд грн для потенційного страхування суден з українським зерном, які будуть готові продовжити роботу в разі відсутності «зернового коридору».

До слова, 18 липня термін дії зернової угоди спливає. Як заявив прессекретар президента рф дмитро пєсков, шансів у «зернової угоди» після цієї дати немає, москва не бачить підстав для її продовження.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua