В наступному році аграрії кинуться вирощувати цибулю
У поточному сезоні цибуля стала справжнім трендом українського плодоовочевого ринку. Виробництво цієї продукції істотно впало не тільки в Україні, але і в країнах ЄС, що провокує майже ажіотажний попит на внутрішньому ринку, так і з боку експортерів.
Про це заявив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).
Читайте також: В Україні дешевшають печериці
При цьому експерт підкреслює, що така торговельна активність на ринку цибулі спостерігається навіть в умовах рекордних цін на ці овочі за всю історію незалежності країни. Зокрема, зараз господарства пропонують якісну цибулю по 11-12 грн / кг ($ 0,39-0,42 за кг), а це в середньому в три рази дорожче, ніж на початку зими 2017 року.
«Більш того, поки передумов для змін цінових тенденцій немає навіть незважаючи на активний імпорт цибулі з Казахстану і Азербайджану», - зазначає Хорев.
Таким чином, на його думку, цибуля і далі буде дорожчати як під впливом зменшення пропозиції, так і завдяки активному експорту в ЄС.
Читайте також: Ціни на цибулю в Україні стабілізувалися
«Тому вже в наступному році варто очікувати стрімкого збільшення кількості гравців в сегменті цибулі. Більш того, як показує багаторічний досвід, до вирощування цибулі вдаватимуться навіть ті компанії, які не тільки не мають досвіду її виробництва, а навіть зовсім не є професійними аграріями», - вважає експерт.