Виробництво кукурудзи цьогоріч зменшиться на 9% — прогноз

За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки виробництво валової продукції рослинництва у 2023 р. зменшиться проти показників 2022 р. на 2,1%, переважно за рахунок скорочення обсягів озимої пшениці та кукурудзи.

Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, посівні площі зернових і зернобобових культур зменшаться проти минулого року майже на 9%. Найбільше під житом та рисом (-20%); в абсолютних величинах, по пшениці — на 690 тис. га, а по кукурудзі — на 285 тис. га.

При цьому 2023 р. масиви ярих культур зростуть у цілому на 8,2%, а загальна посівна площа порівняно із попереднім воєнним роком зменшиться несуттєво.

Під технічними культурами площі посівів зростатимуть. Зокрема, цього року очікується збільшення площ під соняшником та соєю — на 10-12%, ріпаком — на 20%.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 89% проти 2022 року. Виробництво озимих зернових зменшиться проти попереднього року на 7,6%, ярих — на 6,4%, кукурудзи на зерно — на 9%.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua